Néhány jó tanács kiskutya vásárlása előtt

 

Ha eldöntötte, hogy egy Westie-t vesz maga mellé, nagyon jó úton jár afelé, hogy 10-15 évre egy csodálatos társra leljen!

 

A Westie jól érzi magát városi  lakásban, és kertes házban egyaránt.  Csakis akkor szabad a westie mellett dönteni, ha biztosítani tudja neki, hogy a  gazdi mellett lehessen éjjal-nappal. Nagyon intelligens, meleg szívű kutya, mindig az ember mellett akar lenni. Nem szabad kizárni az udvarra, vagy a garázsba, mert boldogtalan lesz. Szüksége van egy falkára, amelyhez tartozhat. Ez a falka a családunk lesz, és ha naponta négy óránál többet kell egyedül lennie, szenvedni fog, és lelkileg visszafejlődik.   A városi lakásban tartott kutya megelégszik a napi háromszori sétával, de azért hétvégén, ha lehetőség van rá, be kell iktatni egy hosszabb sétát, kirándulást, ahol jól kiszaladgálhatja magát.

 

Még mielőtt keresgélni kezd, fontos eldöntenie, hogy házi kedvencnek vásárolja meg a kutyát, vagy pedig tenyésztési, pároztatási vagy kiállítási céljai is lesznek a későbbiekben. A házi kedvencnek eladott kutya lehet harapás hibás, félheréjű, amitől még csodálatos társ válhat belőle. Viszont továbbtenyészteni nem szabad, nehogy a születendő kicsik örököljék a génhibákat. Kedvencnek szánt kiskutyát se vegyen megfelelő papírok nélkül! Az olcsón vett kutyára a megspórolt összeg többszörösét költheti állatorvosra, a lelki traumáról nem is beszélve!Bármilyen célra vásárol kiskutyát, nagyon fontos, hogy megbízható, lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljon, kerülni kell a szaporítókat, akik nyakra-főre gyártják a kicsiket! Ha a kutya gyanúsan olcsó, biztosan nem tenyésztővel vette fel a kapcsolatot. SOHA ne vegyen törzskönyv nélküli, nem chippelt, oltatlan picit! Meg kell nézni a kiskutyát, és azonnal ki kell szűrni a  büdös , gyulladt fülű, folyós szemű , kedvetlen kicsit. Sajnálatból soha nem szabad kicsit megvenni,mert ő egyedül kucorog a sarokban! Ez szívtelenségnek tűnik, de sajnos be kell látni, hogy belőle nem lesz egészséges felnőtt kutya.  A törzskönyvet tüzetesen át kell nézni, különös tekintettel a  záradékokra. ( felülbélyegzés ). Kérje el az állatorvos( ! ) által kiállított oltási könyvet! Mindenképpen kerülni ajánlatos a  kutya gyárosokat akik olcsón, bármikor adnak kiskutyát, akár papírok nélkül is! Higgye el, a kutyáiért mindent megtevő , becsületes tenyésztő nem tudja olcsón, sőt még olcsóbban adni a kicsiket!

 Az egészséges kiskutya vidám, barátságos, nem büdös, nem folyik a szeme, jól táplált, mentes az élősködőktől, és rendben vannak a papírjai!