AMIT EGY JÓ GAZDINAK TUDNIA KELL!

OLTÁSOK:  Az oltási program már a tenyésztőnél elkezdődik, 8 hetes korban. Az oltások között minimum 14 nap teljen el, de 21 napot ne lépjük túl. Az oltásprogram 4 hónapos korban ér véget, ezután a veszettség elleni először (5-6 hónaposan), majd kombinált oltás 10 hónapos korban. Utána 1 éves korban veszettség ismétlés. Innentől kezdve minden évben 1x veszettség, és 1x kombinált oltást kell beadatni. Féreghajtás Drontal Plus tablettával történjen 3 havonta, ha találunk férget akkor pontosan 14 nap múlva a féreghajtást meg kell ismételni. Ha a kutya bágyadt, hány azonnal orvoshoz kell vinni. 4 hónapos korig amíg az oltásait meg nem kapta:

 A KUTYÁT UTCÁRA VINNI TILOS!!!!!!!!!

ALVÁS:   A kutyának is szüksége van saját fekhelyre, ágyikóra, vagy kosárra ahová visszavonulhat, ha elfáradt. Ennek a helynek sem huzatosnak, sem hideg padlójúnak nem szabad lennie. A kutyának jól be kell látnia innen mindent, ami csak történik a lakásban. Ez részben örző-védő ösztöneinek, részben kíváncsiságának kielégítésére szolgál. Sok gazdi megrémül mikor első kutyáját először látja álmodni. A mancsai mozognak, mintha szaladna, csattogtatja a fogát, mozgatja a fülét, nyüszítő vagy vonyító hangokat hallat, sőt még néha csukott szájjal ugat is. A nyomasztó álmok hatására néha egész testében megremeg, ilyenkor jobb óvatosan megsimogatni, hogy feleszméljen.

SZOBATISZTASÁG: A kutyatartás egyik legnagyobb problémája egyszerű ügynek tetszik, mégis sok gondot okozhat. A gazdinak abból kell kiindulnia, hogy minden kiskutya szobatisztaságra nevelhető, csak türelem, figyelem, következetesség kell hozzá. A kiskutyák a tenyésztőnél már ismerkednek a szobatisztaság fogalmával. Alvóhelyük környéke újságpapírral, vagy kutyapelussal van körülvéve. Ha a kiskutya felébred, ha az evést, vagy a játékot befejezi, azonnal az újságra, vagy a pelusra kell tenni, hogy a dolgát elvégezze, ha oda sikerült, nagyon meg kell dicsérni. Mégis elő fog fordulni, hogy a parkettára, vagy a szőnyegre kerül a meglepetés csomag. Ilyenkor , ennek elkövetésekor ( de csakis akkor, abban a pillanatban, és nem később! )meg kell szidni. A kutyus a jelen pillanatnak él, később már nem érti meg miért is kapja a szidást.

FOGVÁLTÁS: A kiskutya általában 16 hetesen elkezdi a fogváltást. A tűhegyes tejfogak kihullanak, helyükre maradandó fogak nőnek, rágnia kell. Kerüljük a kiskutya szájából a játékok kirángatását, mert maradandó károsodásokat okozhatunk. Ilyenkor  rágócsontokat kell adni nekik. A kicsi  CAL-D-Phos (kálcium) tablettát kapjon, napi 1-et, egy éves koráig.

ETETÉS: A Westie igen érzékeny a táplálék minőségére, ezért kerüljük a magas szójatartalmú tápokat, melyekre allergiával reagálhat.  Csak   prémium kategóriájú  tápokkal  etessünk.     Kutyáimat   a   jól   bevált       

      BOZITA ROBUR        és        ROYAL CANIN        

táppal etetem. Tejet ne adjunk, se a kiskutyának, se a felnőtt kutyának, megy tőle a hasuk. CSOKIT SEM. Zöldséget- gyümölcsöt- sajtot lehet. Hetente 1 alkalommal a száraztápba keverve, nagyon jótékony hatású egy kávéskanálnyi DANON ACTIVIA NATUR joghurt. Az étel és víztartó rozsdamentes acél tányér legyen, mert nem tudja a kicsi felborítani, megrágni. Tisztán tartása rém egyszerű.

A Westie nem habzsol, mindig csak annyit eszik, amennyi jól esik neki.

 Ezért a táljában állandóan hagyhatunk száraztápot.

 

FRISS VÍZ MINDIG LEGYEN A KUTYA ELŐTT!!!

ÁPOLÁS: A westie szőre rendszeres ápolást igényel, ehhez minnél előbb szoktassuk hozzá, lehetőleg 2-3 naponta, így elkerülhető, hogy szőre összeálljon. Egy alapos kikefélésnél nem igényel többet. Ha mégis összekoszolná magát, babahintőporral, vagy szárazsamponnal be kell szórni, de vigyázni kell, nem túl sokat, mert a hintőpor szárítja a bőrét. Alaposan át kell fésülni, s a  kosz  kipereg belőle. A kiskutyát sűrűn fürdetni nem ajánlott, mert megpuhul a szőre. A felnőtt kutyát is elég évente 2X fürdetni. A kutyust  az első veszettség oltás után kell először kozmetikába vinni, utána elég 2 havonta. A westie szőrét trimmeltetni kell. A kozmetika előtt tilos megfürdetni a kutyust!